Фелдер Груп История

Превръщане от местен (Хал в Тирол) в глобален играч за дървообработващи машини

Felder Group е една от водещите световни машиностроителни и технологични компании в областта на обработката на дърво и композитни материали. Всеки ден повече от 800 служители работят във фабриката в Хал в Тирол, за да намерят интелигентни решения за дърводелците по целия свят. Гамата от продукти на Felder Group включва над 180 машини - от комбинирани стандартни дървообработващи машини до висококачествени 5-осни CNC обработващи центрове, както и интелигентен софтуер и напълно автоматизирани, роботизирани решения.

Фелдер основаване

ГОДИНА НА ОСНОВАНЕ

1956 - 1960

В своята работилница, в къщата на родителите си в Абсам, Тирол, KR Йохан Фелдер основава компанията “Йохан Фелдерджуниор”, заедно със съпругата си Гертрауд, през 1956 г. и представя първите дървообработващи машини Felder на търговски панаири във Виена и Инсбрук през същата година.

ПРОБИВЪТ

1961 - 1981

В началото на шейсетте години стабилният растеж налага компанията да премести седалището си за първи път. Salzbergstrasse 26 става новото местоположение на производителя на машини. Първата машина била изнесена и дошъл големият пробив с първото серийно производство на легендарната комбинирана машина BU 4. Felder се налага на немския пазар с успешната серия BU 5-8 и тежката комбинирана машина Felder HAT.

РАЗШИРЯВАНЕ И ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗИРАНЕ

1982 - 1989

Големият успех изисква постоянно разширяване, което става невъзможно в Абсам. Поради тази причина през 1982 г. компанията се премества със своите 65 служители в новата централа в Хал в Тирол, където компанията присъства и до днес. През 1988 г. Йохан Фелдер основава Felder Scandinavia в Стокхолм, първото дъщерно дружество на сега световно присъстващата Felder Group. Комбинираните машини BF 3 и BF 4 стават толкова успешни, че само след няколко години се налага изграждането на ново хале.

ЕВОЛЮЦИЯТА КЪМ ДОСТАВЧИК ОТ ЕДИН ИЗТОЧНИК

1990 - 1996

С новите производствени възможности следващият крайъгълен камък идва през 1990 г. Представена е първата в света комбинирана машина с плъзгаща се маса, "произведена от Felder". Компанията за машинно инженерство Felder еволюира от специалист по комбинирани машини до цялостен доставчик за търговията, предприемачеството и индустрията. Благодарение на непрекъснатото разширяване на международната дистрибуторска мрежа, все повече и повече пазари са завладени и през 1993 г. Felder, като пионер в индустрията, отваря своя нов EURO логистичен център в Хал в Тирол.

С HAMMER И FORMAT4 В НОВОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ

1997 - 2001

През 1997 г. Felder дава живот на новата марка Hammer и тя скоро се утвърждава с висококачествени, но достъпни дървообработващи машини, доказващи се като много успешни срещу евтини продукти от Далечния изток. През 2001 г. беше въведена още една марка: FORMAT4, първокласната марка за най-високите изисквания в бизнеса и индустрията, допълва продуктовата гама на Felder Group в професионалния сегмент. За много кратко време компютърно управляваните машини убеждават професионалните потребители в бизнеса и индустрията.

ЕДИН СЕМЕЕН БИЗНЕС СТАВА ГЛОБАЛЕН ИГРАЧ

2002 - 2010

През 2000 г. компанията „Johann Felder“ се променя от регистриран едноличен търговец на командитно дружество със съпругата на Йохан Гертруд, дъщерята Елизабет и синовете Хансйорг и Мартин Фелдер, които всички имат дял от семейната компания Felder KG. Постигането на лимита от 80 процента за износ изисква подновяване на разширението на логистичния център, който отвори врати през 2005 г. - след само 8 месеца строителство. Още през 2007 г. производствената площ беше увеличена с 11 300 m² с разширение на монтажно хале 7 и едноскатен покрив 4.5.

РАЗВИВАНЕ КЪМ НАЙ-ВИСКО ТЕХНОЛОГИЧНА КОМПАНИЯ И ПИОНЕР В ИНОВАЦИИТЕ

2011 - 2018

С разработването на пионерски решения като режещия блок със спираловидно острие Silent-Power® през 2012 г. или цялостното софтуерно решение F4®Solutions през 2018 г. Felder Group многократно предизвиква сензация на пазара на дървообработващи машини. С 35 международни патента, около 100 нови машинни разработки и пускания на пазара, както и инвестиции от 22 милиона евро в научноизследователска и развойна дейност, Felder Group е лидер в иновациите в индустрията. В допълнение към многобройните изложбени зали по целия свят, нови национални клонове се създават в Берлин, Лион, Керетаро (Мексико) и Москва, а също и в обекта в Хал в Тирол се правят големи инвестиции. С новите производствени халета 1 и 8, както и с разширяването на офисния и логистичния комплекс с повече от 1600 м² допълнителни офис площи и 30 м висок високостелажен склад, ефективната площ на завода е разширена до над 81 000 м² от 2018г.

ОЩЕ ВАЖНИ ЕТАПИ

2019 - днес

През 2019 г. Ото Майер Maschinenfabrik стана част от Felder Group. С производствения обект в Ломбах, Германия, Mayer носи концентрирана компетентност и 70-годишен опит в производството на пакетни циркуляри в световната сервизна и търговска мрежа. През същата година, на водещия световен търговски панаир LIGNA, Felder Group представя, наред с много други иновации, първото и единствено в света безконтактно предпазно устройство за циркуляри с плъзгаща маса - PCS®. Това е още един крайъгълен камък от Felder Group, сега управлявана от Hansjörg и Martin Felder във второ поколение.